Stress och brist på återhämtning, läs 6 vanliga symtom om du är en av dem.


Återhämtning är en individs förmåga att hantera och återhämta sig från stress och motgångar. En viktig indikator på denna förmåga är HRV (heart rate variability), ett fysiologiskt mått som reflekterar kroppens kapacitet att anpassa sig och återhämta sig från stress.

Symtom på stress och bristande återhämtning:

Nedan är listade symtom som du kan uppleva om du inte har tillräckligt med återhämtande aktiviteter i ditt liv och att din kropp upplever stress.

 • Hjärndimma
 • Sömnsvårigheter
 • Orkeslöshet
 • Dålig återhämtning mellan träningspass
 • Dålig effekt av träning
 • Ökade sjukdagar och inflammation

Vad är HRV?

HRV mäter variationen i tidsintervallet mellan hjärtslag. Hög HRV indikerar ett välfungerande autonomt nervsystem (ANS) som effektivt kan hantera stress. Låg HRV är ofta kopplad till stress och olika hälsoproblem.

Kopplingen mellan Motståndskraft och HRV

Studier har visat att personer med hög HRV har bättre motståndskraft. Hög HRV är associerad med en bättre balans mellan det sympatiska (kamp-eller-flykt) och det parasympatiska (lugn-och-ro) nervsystemet. Detta gör det lättare för kroppen att återgå till ett lugnt tillstånd efter en händelse som utlöste stress inom dig.

Hur kan man Förbättra HRV?

 1. Balanserad Fysisk Aktivitet: Träning stärker hjärtat och förbättrar HRV. Men all träning ska inte kosta energi och göra dig trött. Blanda din träning med energigivande övningar så som stretch, tai chi eller zonövningar.
 2. Meditation och Mindfulness: Dessa tekniker hjälper till att aktivera det parasympatiska nervsystemet och öka HRV.
 3. Hälsosam Kost: Näringsrik mat stödjer hjärtat och nervsystemet. Minska eller helt uteslut processad mat, socker, vegetabiliska oljor, halv- och helfabrikat. Byt dessa mot en lågkolhydratkost fylld av ekologisk, näringsrik mat.
 4. Tillräcklig Sömn: God sömnkvalitet är avgörande för att hålla HRV på en hälsosam nivå. Satsa på att sova 7-9 timmar varje natt.
 5. Andningsövningar: Djupandning kan snabbt öka HRV och minska stress. Testa en teknik som kallas för Heart Focus Breathing (HFB).

Genom att förbättra HRV kan man effektivt öka sin egen motståndskraft och förmåga att hantera livets utmaningar på ett hälsosamt sätt.

Boka en kostnadsfri hälsorådgivning genom länken nedan om du vill ha hjälp med att identifiera vad du behöver lägga till eller ta bort i ditt liv för att må bättre och eller optimalt.För mer information, besök HeartMath Institute.


/Jonas Jonason