5 vanligaste orsakerna till ländryggssmärta.

Ländryggssmärta är en vanlig åkomma som kan vara både smärtsam och begränsande. Att förstå dess orsaker är avgörande för att kunna hantera och förebygga det. Här är de fem vanligaste orsakerna till ländryggssmärta och hur du kan ta itu med dem:

Ländryggssmärta kan härledas till svag inre bålstabilitet. När bålen inte stabiliserar ryggraden korrekt, ökar belastningen och rörelsen, vilket kan orsaka smärta eller skador.

En stark och stabil bål är avgörande för rörelse och minskar belastningen på ryggraden.

Lägg till bålstabilitetsträning:

Bålstabilitetsträning är viktigt för att behandla och förebygga ländryggssmärta. Genom att stärka de djupa stabiliserande musklerna kan bålfunktionen förbättras och risken för smärta minskas.

Hur påverkar mag och tarmhälsan?

Kost, stress och andningsmönster påverkar också ländryggssmärta.

Näringsinnehållet i kosten påverkar mag-tarmkanalen. Processad mat, vegetabiliska oljor och socker ökar inflammationen och fungerar som stressfaktorer.

Stress, från alla källor, triggar kroppens kamp-flykt respons, vilket påverkar andningen och matsmältningen negativt. Vid en ökad inflammation i mag och tarmkanalen är det inte ovanligt att det är svårt att aktivera inte djupa magmusklerna och på så vis belastningen på ländryggen.

Stress och andningens koppling:

En ökad andningsfrekvens och ”inverterat” andningsmönster kan leda till svagare primära andningsmuskler och bålstabilitetsmusklerna, vilket påverkar matsmältningen negativt och kan skapa ländryggssmärta.

En stark och stabil bål är grundläggande för vår rörelse, skapar stabilitet och minskar den faktiska belastningen på ryggraden (kotkropparna & diskarna).

Har du problem med ländryggssmärta, fyll i ett hälsoformulär nedan så ringer vi upp dig för ett kostnadsfritt samtal./Jonas Jonason