Fördelar och Risker med Barfotalöpning

Barfotalöpning har på senare år blivit allt mer populärt, med påståenden om att det erbjuder ett mer naturligt och hälsosamt sätt att springa på. Tanken bakom barfotalöpning är att våra fötter har utvecklats under miljontals år för att springa utan skor och att moderna löparskor tvingar oss att frångå vår annars naturliga löpteknik. I artikeln kommer vi att utforska vetenskapen bakom barfotalöpning med utgångspunkt i den senaste forskningen och insikterna från framstående profiler i ämnet.

Löpning utifrån en evolutionär grund

För att få djupare förståelse till varför barfotalöpning kan vara ett mer naturligt sätt att springa på är det viktigt att förstå människans och mänskliga fotens utveckling. Våra förfäder har anpassat och utvecklats för att gå och springa på sina fötter, utan behovet av skor. Med tiden har foten utvecklats för att bli stark, flexibel och reaktiv på omgivningen. 

Moderna löparskor

Trots vår evolutionära anpassning har moderna löparskor blivit normen för de flesta löpare. Dessa skor har oftast en tjock dämpad sula, uppbygga hålfötter och rundad sula sk ”toe spring” som förändrar vår naturliga löpstil. Forskning visar att dessa skor tvingar oss till att träffa marken med hälen först, vilket leder till större stötar och kan öka risken för skador genom att vi placerar foten framför oss istället för under oss och på så vis tvingas ta emot den höga bromsande kraften. Dessutom kan den moderna löparskornas uppbyggnad försvaga musklerna i våra fötter eftersom vi förlitar oss på skon för att ge stöd istället för att låta fotens muskler utvecklas. Detta kan liknas med en arm som gipsats alltid tappar mycket av sin rörlighet och muskelstyrka under 6 veckor, när vi ”gipsar” foten tappas behovet av både dynamik och stabilitet snabbt vilket. 

Fördelar med barfotalöpning

Barfotalöpning kan erbjuda ett mer naturligt sätt att springa som främjar en god löpstil och stärker musklerna i våra fötter och ben. Genom att springa barfota eller med minimalistiska skor tvingas vi till att landa med på mellanfoten eller framfoten, vilket minskar stötarna och risken för skador på knän, höfter och ryggrad. 

Dessutom kan barfotalöpning förbättra vår proprioception eller vår förmåga att känna var vår kropp befinner sig i rymden, vilket kan förbättra vår balans och övergripande koordination.

Forskning har också visat att barfotalöpning kan leda till förändringar i vår löpstil som främjar till en bättre löpteknik. I en studie publicerad i Journal of Sports Medicine and Physical Fitness, fann forskare att löpare som övergick till barfotalöpning hade en mer stabilt och effektivt löpsteg. Detta tillskrevs det faktum att barfotalöpning främjar en kortare steglängd, högre kadens och minskad markkontakt.

Hur börjar du med barfotalöpning

Medan det finns många fördelar med barfotalöpning, är det viktigt att övergången till barfotalöpning sker gradvis och med försiktighet. Att gå från att springa i dämpade skor till att springa barfota kan sätta mycket stress på muskler och leder i fot och underben.

Jag rekommenderar en gradvis övergång som innefattar korta löpningar på mjuka ytor, som gräs eller jord. Detta gör att fötterna och benen kan anpassa sig till den nya löpformen och kan hjälpa till att förebygga skador. Det är också viktigt att fokusera på god form, vilket inkluderar att landa på mellan- eller framfoten och att ha en kortare steglängd med högre frekvens.

Slutsats

Barfotalöpning eller löpning med minimalistiska skor främjat till en mer naturlig löpteknik som minskar belastning på kroppen och stärker musklerna i våra fötter och ben. Genom att förstå utvecklingen av den mänskliga foten och de negativa effekterna av moderna löparskor kan vi se varför barfotalöpning kan vara ett mer naturligt och hälsosamt sätt att springa på. Det är dock viktigt att övergå gradvis och med försiktighet för att undvika skador och bygga upp styrka och uthållighet över tid.

Referenser

  1. Wallden, M. (2021). Barefoot Running: The What, Why and How. Webinar.
  2. Ridge, S. T., Johnson, A. W., Mitchell, U. H., & Hunter, I. (2013). Foot bone marrow edema after 10-week transition to minimalist running shoes. Medicine and science in sports and exercise, 45(7), 1363-1368.
  3. Jenkins, D. W., Cauthon, D. J., & Gurchiek, L. R. (2011). Barefoot running claims and controversies: a review of the literature. Journal of the American Podiatric Medical Association, 101(3), 231-246.

Artikeln är skriven av Jonas Jonason, MCP, CFMP, HHP
2023-03-16

Lämna en kommentar

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar